Seçmen Testi

Seçmen Testi

Test öncesinde Mert Fırat ile hazırladığımız videolara buradan göz atabilirsiniz.

 


 

1) 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C-Sandık kurulları oy pusulasını zarfın içine koymadan boş bir şekilde, Evet/Tercih mührü ile birlikte seçmene verecek ve seçmenler oy kabininde oyunu kullandıktan sonra oy pusulasını zarfın içine koyarak zarfı kapatacak ve zarfı sandığa atarak oyunu kullanacaktır.

2) Oy zarflarında bulunması gereken özelliklerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C – Oy zarfları sarı renkli olmalı üzerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) amblemi ile İlçe Seçim Kurulu (İSK) Mührü ve Sandık Kurulu Mührü bulunmalı ayrıca YSK filigranlı kağıttan imal edilmiş olmalıdır.

3) Oy pusulaları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : D – 23 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinde sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanılacaktır. Tek oy pusulası zarf içine konarak seçim sandığına atılacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı oy pusulası filigranlı kağıttan imal edilmiş ve arkasına sandık kurulu mührü basılmış olmalıdır.

4) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Aynı pusulada birden fazla siyasi parti ya da bağımsız aday alanına Evet ya da Tercih mührü basılan oy pusulaları geçersizdir.

5) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanı içine basılan ve dışa taşmış mühür diğer parti ya da bağımsız aday alanı içine girmemiş ise bu oy pusulası da geçerlidir.

6) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Aynı parti ya da bağımsız aday alanı içinde kalmak üzere birden fazla mührün basıldığı oy pusulaları geçerlidir.

7) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Üzerine Evet ya da Tercih mührü basılmamış oy pusulaları geçersizdir.

8) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Mührün tek bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanına basılması, ancak pusulanın katlanması nedeniyle mührün tersinin diğer siyasi parti veya bağımsız aday alanına bulaşması durumunda da oy pusulası geçerlidir ve mührün esas basıldığı siyasi parti ya da bağımsız adaya 1 oy sayılır.

9) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Oy pusulasının üzerinde tek bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanına Evet ya da Tercih mührü basılmış olsa bile bunun dışında oy pusulasının siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş ya da özel bir işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları geçersizdir. Ayrıca unutmayın bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış ya da koparılmış oy pusulaları da geçersizdir.

10) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Evet ya da Tercih mührü bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanı içinde kalan oy pusulaları geçerlidir.

11) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Evet ya da Tercih mührü basıldığı siyasi parti ya da bağımsız aday alanı dışında diğer bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanının çizgisinin içine taşmış mühürlerin olduğu oy pusulaları geçersizdir.

12) Bedensel engelli ve okuma yazma bilmeyen seçmenlerle ilgili aşağıdaki uygulamalardan hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C – Okuma yazma bilmeyen bir seçmene isterse sadece Sandık Kurulu Başkanı oy kabini dışında nasıl oy vereceğini açıklar. Okuma yazma bilmeyen seçmenle Sandık Başkanı da dahil olmak üzere hiç bir seçmen oy kullanmasına yardım etmek üzere oy kabinine giremez.

23 Haziran 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi Seçmen Testi
1 - 4 doğru
Sanki seçmen videolarımıza bir daha göz atsanız iyi olur.
5 - 9 doğru
Seçim sürecine oldukça hakimsiniz. Yine de isterseniz seçmen videolarımız sizin için hazırlandı.
10 - 11 doğru
Mükemmele yakın. Sizde bir müşahit kumaşı var. Oy ve Ötesinde gönüllü olmaya ne dersiniz?
12 doğru
Mükemmel. Yoksa siz Oy ve Ötesi müşahiti misiniz? Hala kaydınızı yaptırmadıysanız, mutlaka bekleriz.

Sonucu paylaşın: