31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri – Seçmen Eğitimleri

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri – Seçmen Eğitimleri

1. Bölüm

2. Bölüm

3. Bölüm

4. Bölüm

5. Bölüm

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi Seçmen Testi

1) Seçmen kaydı bir Büyükşehir ilçesi belediye sınırları içerisinde olan bir seçmen hangi seçim türleri için oy kullanacaktır ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C – Büyükşehir sınırları içinde seçmen kaydı olan seçmenler, Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtar ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacaklardır.

2) Seçmen kaydı Büyükşehir olmayan bir ildeki, bir ilçenin belediye sınırları içinde olan bir seçmen hangi seçim türleri için oy kullanacaktır ?

Doğru! Yanlış!

Doğru cevap : B - Seçmen kaydı Büyükşehir olmayan bir ildeki bir ilçe belediye sınırları içinde olan seçmenler, İl Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacaklardır.

3) 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi oy verme saatleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : D - Oylama belirli doğu illerinde 07:00 – 16:00, kalan illerde ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında yapılacaktır. Oylama saatleri 07:00 -16:00 arası olan illerimiz Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’tir. Bunun dışındaki illerde oylama 08:00 – 17:00 saatleri arasında yapılacaktır.

4) Oy zarflarında bulunması gereken özelliklerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C – Oy zarfları sarı renkli olmalı üzerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) amblemi ile İlçe Seçim Kurulu (İSK) Mührü ve Sandık Kurulu Mührü bulunmalı ayrıca YSK filigranlı kağıttan imal edilmiş olmalıdır.

5) Oy pusulaları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur ?

Doğru! Yanlış!

Cevap : D – Oy pusulaları farklı renklerde tasarlanmıştır. İl Genel Meclisi Üyeliği Pusulası Turuncu; Belediye Başkanlığı Pusulası Mavi; Belediye Meclisi Üyeliği Sarı; Büyükşehir Belediye Başkanlığı pusulaları Beyaz kağıda matbu basılı olup, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için ise beyaz renkli herhangi bir kağıda elle yazılan ya da herhangi bir yolla çoğaltılmış olan oy pusulaları kullanılacaktır. Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti dışındaki seçim türlerine ait oy pusulaları YSK filigranlı kağıttan imal edilmiş olmalı ve arkasında sandık mührü bulunmalıdır. Muhtarlık oyları için muhtar ve ihtiyar heyetinin adını taşıyan beyaz kağıdın Evet /Tercih mührü basılmadan katlanarak oy zarfının içine konması yeterlidir. Muhtar ve İhtiyar Heyeti oylamasında kullanılacak beyaz kağıtlarda Yüksek Sçeim Kurulu (YSK), İlçe Seçim Kurulu (İSK) ve Sandık Kurulu Mührü bulunması gerekmemektedir. Tüm oy pusulaları aynı zarf içine konularak sandığa atılacaktır.

6) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Aynı pusulada birden fazla siyasi parti ya da bağımsız aday alanına Evet ya da Tercih mührü basılan oy pusulaları geçersizdir.

7) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanı içine basılan ve dışa taşmış mühür diğer parti ya da bağımsız aday alanı içine girmemiş ise bu oy pusulası da geçerlidir.

8) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Aynı parti ya da bağımsız aday alanı içinde kalmak üzere birden fazla mührün basıldığı oy pusulaları geçerlidir.

9) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Üzerine Evet ya da Tercih mührü basılmamış oy pusulaları geçersizdir.

10) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Mührün tek bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanına basılması, ancak pusulanın katlanması nedeniyle mührün tersinin diğer siyasi parti veya bağımsız aday alanına bulaşması durumunda da oy pusulası geçerlidir ve mührün esas basıldığı siyasi parti ya da bağımsız adaya 1 oy sayılır.

11) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Oy pusulasının üzerinde tek bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanına Evet ya da Tercih mührü basılmış olsa bile bunun dışında oy pusulasının siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş ya da özel bir işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları geçersizdir. Ayrıca unutmayın bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış ya da koparılmış oy pusulaları da geçersizdir.

12) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : A – Evet ya da Tercih mührü bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanı içinde kalan oy pusulaları geçerlidir.

13) Aşağıdaki oy pusulası geçerli midir?

Doğru! Yanlış!

Cevap : B – Evet ya da Tercih mührü basıldığı siyasi parti ya da bağımsız aday alanı dışında diğer bir siyasi parti ya da bağımsız aday alanının çizgisinin içine taşmış mühürlerin olduğu oy pusulaları geçersizdir.

14) Bedensel engelli ve okuma yazma bilmeyen seçmenlerle ilgili aşağıdaki uygulamalardan hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

Cevap : C – Okuma yazma bilmeyen bir seçmene isterse sadece Sandık Kurulu Başkanı oy kabini dışında nasıl oy vereceğini açıklar. Okuma yazma bilmeyen seçmenle Sandık Başkanı da dahil olmak üzere hiç bir seçmen oy kullanmasına yardım etmek üzere oy kabinine giremez.

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi Seçmen Testi
1 - 5 doğru
Sanki seçmen videolarımıza bir daha göz atsanız iyi olur.
6 - 10 doğru
Seçim sürecine oldukça hakimsiniz. Yine de isterseniz seçmen videolarımız sizin için hazırlandı.
11 - 13 doğru
Mükemmele yakın. Sizde bir müşahit kumaşı var. Oy ve Ötesinde gönüllü olmaya ne dersiniz?
14 doğru
Mükemmel. Yoksa siz Oy ve Ötesi müşahiti misiniz? Hala kaydınızı yaptırmadıysanız, mutlaka bekleriz.

Sonucu paylaşın: